maanantai 24. helmikuuta 2020

Yöjuttupokkari 7: Demonos

Takakansi: Kaksi jäntevää miestä hiiviskeli pimeällä hautausmaalla. Kummallakin oli tumma, vartalonmyötäinen asu yllään ja suurikokoinen, käyrä tikari leveän nahkavyönsä alla. He etenivät ruumishuonetta kohti.
Siellä makasi kolme vainajaa, jotka oli määrä haudata seuraavana päivänä.
Yöllisten hiiviskelijöitten jäljiltä löytyi kuitenkin kolme vainajaa, joissa tapahtunutta muutosta lääkäritkin väittivät mahdottomaksi.
Oli aika kutsua Scotland Yardin erikoismies apuun…

Arvio: Ruumiiden löytäminen ei ole Lontoon kokoisessa suurkaupungissa mitenkään erikoista, eikä näihinkään kuolleisiin olisi kenties kiinnitetty mitään huomiota, ellei niiden joukossa olisi ollut muuan yksityisetsivä. Mainittavaa oli myös uhrien reunojaan myöten täysin mustuneet silmät, joten Scotland Yardin poliisijohto päätti antaa tehtävän yliluonnollisiin tapahtumiin erikoistuneelle John Sinclairille. Ei aikaakaan, kun John oli päätynyt jumalatar Li Ten Saita palvovan salaseuran jäljille.

Yöjuttu-pokkarisarjan seitsemäs osa vie lukijansa edellisten numeroiden tavoin aaveidenmetsästäjän uran alkuvaiheille. Tarinaltaan ja tyyliltään Demonos on aivan yhtä yksinkertainen ja suoraviivainen kuin edeltäjänsäkin, yliluonnollisten juonenkäänteiden vain värittäessä muuten hyvin tavanomaista rikostarinaa. Tarinan toimintakohtauksista tuleekin nopeasti mieleen kovaksikeitetyt dekkaripätkät. Tuonpuoleiseen yhteydessä oleva naamio on kekseliäs oivallus, kun taas loppuhuipentuma jättää reilusti toivomisen varaa - aivan kuin kirjoittaja ei olisi keksinyt mitään kunnollista tapaa päästä roistosta eroon. Demonos on alun perin julkaistu Länsi-Saksassa vuonna 1974.

Lainaus: John yritti käynnistää moottorin, mutta hyökkääjät roikkuivat jo auton kimpussa kuin takiaiset. Kammottavan näköiset irvinaamat kurkistelivat Bentleyn ikkunoiden takaa ja maiskuttelivat suutaan. Mielipuolinen hihitys täytti ilman ja ensimmäiset lonkerokädet kurottuivat avatusta sivuikkunasta auton sisään.
John yritti hädissään etsiä pakotietä, mutta totesi olevansa auttamattomasti loukussa.
Oli vain ajan kysymys, milloin hän joutuisi tuon verenhimoisen demonilauman raadeltavaksi…


Copyright © Bastei-Verlag, Gustav H. Lübbe, Bergisch Gladbach, Germany
Saksankielinen teos: Dämonos (Gespenster-Krimi nr. 49)
Suomentanut: Heikki Haveri
Kustantaja: Kolmiokirja Oy, Oulu
Ulkoasu: Jouko Similä
Ilmestymispvm: 1.2.1989
Hinta: 18,50 mk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti