keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Yöjuttupokkari 4: Vampyyrien hautausmaa

Takakansi: Suon keskellä olevassa vanhassa majatalossa alkaa tapahtua kummia. Ihmiset menettävät järkensä ja heidät houkutellaan salakavalia silmäkkeitä täynnä olevalle suolle. Mutta siellä vaanivat suonsilmäkkeitäkin kohtalokkaammat vaarat. Harhailijat joutuvat vampyyrien kynsiin ja muuttuvat itsekin sellaisiksi.
John Sinclair joutuu tapahtumien pyörteisiin, kuultuaan erään poliisinkin joutuneen vampyyrien uhriksi. Hänetkin houkutellaan surmanloukkuun, ja pian John huomaa joutuneensa vampyyrien hautausmaalle…

Arvio: Deadwood Corner on Bradburyn pikkukaupungin lähellä sijaitsevalla majatalo, jonka pihalla paikalliset uskovat nähneensä vampyyrejä. Kun majataloon työmatkalla päätynyt Scotland Yardin etsivä joutuu jonkun salaperäisen voiman uhriksi, John Sinclair saa tehtäväkseen mennä selvittämään mitä kaikkea majatalossa tapahtuu. Tehtävä vie hänet suoraan vampyyreiden pesäpaikkaan, jossa kauniin harpun heleä sointi siivittää vieraat tuonpuoleiseen.

Yöjuttu-sarjan neljäs pokkari jatkaa Sinclairin uran alkupään kartoittamista. Tulos on kaksijakoinen: vaikka juoni ei kaikkein omaperäisin olekaan, on toimintaa ja tunnelmaa aivan riittämiin. Sinclair tosin peittoaa vampyyrilauman aivan liian helposti, eikä majataloa ympäröivän suon tarjoamaa uhkaa hyödynnetä kuin nimeksi. Pokkarin kieliasu on töksähtelevä ja se tekee lukunautinnolle hallaa. Lehtiversiona Vampyyrien hautausmaa olisi vain yksi keskinkertaisuus muiden joukossa, mutta pokkarina se jää plussan puolelle ollen selkeä parannus aiempiin tarinoihin.

Lainaus: John yritti pysyä rauhallisena. Hän oli kohdannut vampyyrejä ennenkin ja tiesi maltin menettämisen vain pahentavan asiaa.
Grace Winlow hihitteli pahansuopaa hihitystään. – Kohtalosi on sinetöity, tarkastaja. Kohta muutut vampyyriksi ja saat oman arkun, jossa voit viettää vuorokauden valoisan ajan ja odottaa yön pimenemistä. Yön tultua pääset muiden vampyyrien mukana metsästämään ihmisverta. Kai muistat vielä, mitä ennustin sinulle kristallipallosta?


Copyright © Bastei-Verlag, Gustav H. Lübbe, Bergisch Gladbach, Germany
Saksankielinen teos: Friedhof der Vampire (Gespenster-Krimi nr. 34)
Suomentanut: Heikki Haveri
Kustantaja: Kolmiokirja Oy, Oulu
Ulkoasu: Jouko Similä
Ilmestymispvm: 1.5.1988
Hinta: 18,50 mk



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti