keskiviikko 28. elokuuta 2019

Yöjuttupokkari 3: Pyramidin paholainen


Takakansi: Tunnetun arkeologin ja tiedemiehen Earl Brandonin poika Kenneth istui siunauskappelin eturivissä. Surumarssin alkaessa soida hänen isänsä arkku alkoi hitaasti lipua kohti verhojen takana olevia teräsovia, jotka johtivat krematorion polttouuniin. Äkkiä arkusta kuuluva huuto rikkoi hartaan hiljaisuuden ja järkytti pahanpäiväisesti koko saattoväkeä.
Kenneth ryntäsi arkun luo ja yritti estää sen kulun, mutta turhaan. Juuri ennen polttokammion ovien sulkeutumista hän kuitenkin näki jotain, mikä järkytti häntä arkusta kuulunutta huutoakin pahemmin…

Arvio: Vuoden 1988 ensimmäinen Yöjuttu-pokkari vie lukijansa vuonna 1974 ilmestyneen Egypti-kauhistelun tunnelmiin. Joukko englantilaisia tiedemiehiä on tunkeutunut luvatta pyhään hautakammioon ja joutunut Sakuro-demonin kirouksen kohteeksi. Sakuron kirous ei tyypillisesti tapa uhriaan, vaan tekee tästä eräänlaisen elävän ruumiin, jonka tarkoituksena on kylvää tuhoa lähipiiriinsä. Mahtavan demonin epäonneksi John Sinclair saa vihiä tapahtumista ja ennen pitkää edessä on välienselvittely, jossa voi olla vain yksi voittaja.

Kuten aiemmatkin John Sinclairin uran alkuaikoja käsitelleet Yöjuttu-pokkarit, myös Pyramidin paholainen on tarinaltaan varsin vaatimaton. Moneen kertaan useissa eri yhteyksissä varioitu versio faaraon haudan kirouksesta ei toimi kuin ajoittain. Omaperäistä tässä on se, ettei haudan häpäisijöitä rankaise kuolleista herätetty muumio, vaan ihka oikea demoni, jonka tuhoaminen on kuitenkin hyvin keinotekoisen ja halvan oloisesti ratkaistu.  Seuranaan seikkailussa Johnilla on toimittajaystävänsä Bill Conolly, joka pelastaa Sakuron uhriksi joutuneen Sheila Hopkinsin varmalta kuolemalta – tästä alkaa Billin ja Sheilan suhde, joka tulee kestämään läpi Suomessa julkaistujen Yöjuttujen. Pokkarin kansikuva on Mel Brooksin ohjaamasta elokuvasta Avaruusboltsit (Spaceballs, 1987).

Lainaus: Sheila puisteli kauhuissaan päätään, kun luurangon lihattomat ja jänteettömät sormet koskettivat hänen olkapäätään. Toinen luukoura tarrasi kiinni tukasta ja kiskaisi pään takakenoon.
Sheila joutui tuijottamaan suoraan pääkallon mustiin silmäkuoppiin.
Irvistelevä kallo painautui lähemmäksi Sheilan kasvoja ja toinen käsi kohosi iskuun.


Copyright © Bastei-Verlag, Gustav H. Lübbe, Bergisch Gladbach, Germany
Saksankielinen teos: Sakuro, der Dämon (Gespenster-Krimi nr. 31)
Suomentanut: Heikki Haveri
Kustantaja: Kolmiokirja Oy, Oulu
Ulkoasu: Jouko Similä
Ilmestymispvm: 1.2.1988
Hinta: 18,50 mk


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti