lauantai 2. syyskuuta 2017

Yöjuttu 1/1983: Paholaistakin pahempi

Takakansi: Nimi: Jason Kongre. Ammatti: Fyysikko ja biologi. Vapautettu valtion virasta ihmisarvoa loukkaavien tutkimusmenetelmien takia!
Kongre ei jäänyt kuitenkaan lepäämään laakereillaan. Hän jatkoi ideansa kehittelyä erilaisin kokein ja tutkimuksin, kunnes saavutti pirullisen päämääränsä.
Jason Kongre loi risteytyksillään kammottavia mutantteja ja sopi näin ollen erinomaisesti yhteen tohtori Kuoleman ja tämän murhaliigan kanssa. Kongre oli mies vailla omaatuntoa. Hän oli paholaistakin pahempi…

Arvio: Mielipuoli tiedemies tekee sairaita ihmiskokeita talonsa alakerrassa sijaitsevassa laboratoriossa. Hän on saanut Murhaliigan kiinnostumaan tekemisistään ja paikalle lähetetyn Marvin Mondon on tarkoitus tarkistaa mahdollisen yhteistyökumppaninsa taidot. Ihmisampiaisen pako muuttaa kuitenkin suunnitelmia, sillä olio onnistuu vapauttamaan kymmenisen muuta Kongren luomusta, joten Lontoon kaduilla liikuskelee pian mutantteja vähän joka lähtöön. John Sinclair saapuu paikalle, mutta joutuu elämänsä pahimpaan satimeen.

Paholaistakin pahempi ei ole ajallisesti jatkoa Luurankolaivalle, sillä Bexhillin seikkailun jälkeen John ja Suko ovat jo ehtineet piipahtaa New Yorkissa, jossa he ovat yrittäneet pysäyttää Xorronin henkiinherättämisrituaalit. Tästä matkasta ei tosin taida olla muuta mainintaa kuin kavereiden jutustelussa, mikä on erityisen harmillista, koska ideansa osalta se vaikuttaa kiinnostavammalta kuin Kärpäsen (1958) tarinaa mutaatioidensa puolesta varioiva seikkailu. Heikkoakin heikomman loppukliimaksin sisältävä Paholaistakin pahempi pelastuu täydelliseltä unohdukselta ainoastaan hurjan jaksonsa ansiosta, jossa Johnin pää liitetään ampiaisen vartaloon. Tarina julkaistiin uudelleen numerona 8/1992.

Lainaus: Mondo oli ymmärrettävästä syystä pahantuulinen. Hän itse oli äärimmäisen pikkutarkka tyyppi, jonka asiat olivat aina kunnossa viimeistä piirtoa myöten, mutta täällä meni jokin pieleen. Tämä Kongre suoritti uraauurtavia kokeita menestyksellisesti, hajoitti eläviä olentoja valokaaren avulla atomeiksi ja kokosi ne jälleen yhteen, mutta sitten joku naurettava puhelimen linjavika pystyi tuhoamaan koko hienon suunnitelman perinpohjaisesti. Sellainen oli anteeksiantamatonta huolimattomuutta!

Copyright © Bastei-Verlag, Gustav Lübbe, Bergisch Gladbach, Germany
Saksankielinen teos: Schlimmer als der Satan (GJS Nr. 184).
Suomentanut: Heikki Haveri
Kustantaja: Kolmiokirja Oy, Oulu
Vastaava toimittaja: Kirsi Hintsanen
Ulkoasu: Jouko Similä
Ilmestymispvm: 15.1.1983
Hinta: 6,70 mk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti